Strona główna

niedziela, 17 marca 2013

Siekane kotlety drobiowe z białą kapustą

W sklepie uśmiechała się do mnie pięciokilogramowa główka kapusty. Efekt: zrobiony Colesław, kapusta zasmażana w słoikach i kotlety z kapustą, a niecała połówka (jeszcze) zalega w lodówce.

Kotlety siekane z kapustą stanowią alternatywę dla kotletów z mięs mielonych, przy czym wychodzą bardziej mięsne i zwięzłe oraz mniej tłuste niż te klasyczne.

Składniki (na około 8 kotletów):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny (błyskawicznej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól
- bułka tarta

Z mięsa odciąć zbędny tłuszcz i ewentualne kostki. Posiekać drobno nożem. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sparzyć wrzątkiem, odcedzić i lekko wygnieść. Cebulę zetrzeć jak kapustę. Połączyć składniki, dodać do nich jajko, kaszę mannę (wchłonie soki z warzyw i zagęści masę), sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Masa jest bardzo mokra, troszkę można próbować jeszcze ją wygnieść, ale przy smażeniu wilgoć ładnie odparowuje (olej nie pryska). Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni pokrytej olejem aż się zezłocą.


Smakują delikatnie, a do dobrego smaku nie potrzebują specjalnych przypraw. Mięso drobiowe często u mnie gości i można z niego w prosty sposób wyczarować smaczne posiłki :). Przy następnej drobiowej okazji pojawi się przepis na pierś kurczaka po szkocku. 

To za jakiś czas, bo dziś doprowadziłam swoją bransoletkę z charmsami do reprezentatywnego stanu, więc też się tu pojawi. ;)

4 komentarze:

Miło mi, kiedy czytam Wasze komentarze i bardzo Wam za nie dziękuję! :)
Proszę, abyście nie zostawiały reklamowych linków. Znajdę Wasze blogi, dzięki linkom podanych w Waszych profilach. Niechciane komentarze będą usuwane. Komentarze "obserwacja za obserwację" będą usuwane