Strona główna

wtorek, 16 kwietnia 2013

Wiosenna przystawka: terrina ze świeżymi warzywami.

Znalazłam przepis na nią w ubiegłym nr miesięcznika Olivia. Stąd pochodzi pomysł na tą przystawkę, którą ja zrobiłam na wielkanocne śniadanie. Sam przepis zmodyfikowany pod moje widzimisię, bo proporcje niektórych składników w oryginalne były wg mnie z kosmosu

Generalnie terrina wychodzi smaczna i wygląda bardzo apetycznie:


W tym przypadku to po prostu zmodyfikowana wersja twarożku ze świeżymi warzywami, podana w atrakcyjniejszej i nowej formie.

Na dużą porcję potrzeba:

- metalowej foremki do keksu lub innego długiego, wąskiego pudełka (prostokątnego w zarysie)
- 250 g twarogu (użyłam chudego)
- 250 ml śmietanki 30%
- pęczek szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 paprykę czerwoną
- 1 długi ogórek
- pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić. Twaróg 2x zmielić (ja przecisnęłam raz przez gęste metalowe sito bez używania maszynki). Śmietanę i twaróg połączyć. 

Nieobrany ogórek "skrobać" obieraczką do jarzyn. Muszą powstać z niego długie, cienkie wstęgi. po dojechaniu do miąższu z pestkami odwrócić ogórek i obierać go tak samo z drugiej strony. W ten sposób ścinamy mniej więcej połowę objętości ogórka. Powstałe wstążki osolić i zostawić aby zmiękły. 

Resztę miąższu z ogórka kroić w kostkę i dodać do sera. Drobno pokroić/posiekać inne warzywa, dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. 

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Dodać powoli do masy serowej i intensywnie wymieszać łyżką.

Odsączyć wstążki z ogórka. Formę do keksu wyłożyć folią aluminiową. Na foli ułożyć dachówkowato wstążki z ogórka, tak by od boku do boku formy ją szczelnie wyłożyły i na siebie zachodziły. Na nie wylać tężejącą terrinę. Mocno uklepać ją łyżką. Jeśli wstążki z ogorka wystają poza formę zagiąć je i przykryć terrinę od góry. 

Wstawić do lodówki, żeby stężała. Wyciągnąć z formy, odwrócić "do góry nogami" i kroić ostrym nożem na grube plastry. 

Smacznego!


P.S. 
Tak naprawdę nieważne jakie warzywa dodamy. Papryka jest b. aromatyczna, więc można dodać jej mniej. Jeśli nie lubicie sztywnych galaret, to dodajcie mniej żelatyny, bo moja wyszła bardzo twarda. Warzyw jest tu b. dużo, ale masa serowa ładnie je wchłania i potem się w niej gubią. Zamiast czosnku można dodać chrzan. Z warzyw można dorzucić por, dymkę, pomidory i wszystko to co dusza zapragnie.



12 komentarzy:

  1. mniam wygląda bardzo apetyczne na początku myślałam,że to jakiś placek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, ale musiałabym zrobić malutką, bowiem moi chłopcy lubią tylko mięso :(

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja nie mogę, a myślałam, że takie coś udaje im się tylko w przepisach z gazet. Wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ale w gazecie wyglądało to 100x lepiej. Fakt, że wyglądało też nierealistycznie ;).

      Usuń
  4. Wygląda cudownie! Zgłodniałam max :D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, kiedy czytam Wasze komentarze i bardzo Wam za nie dziękuję! :)
Proszę, abyście nie zostawiały reklamowych linków. Znajdę Wasze blogi, dzięki linkom podanych w Waszych profilach. Niechciane komentarze będą usuwane. Komentarze "obserwacja za obserwację" będą usuwane