Strona główna

wtorek, 8 października 2013

Zawsze udane ciasto z dodatkami (np. śliwkami)

Korzystam z tego, co sezonowe. Grzyby mam już ususzone, zamarynowane, zamrożone. Teraz dla odmiany pora na coś słodkiego: a skoro jesień, to śliwki! Dostałam ten przepis jako recepturę, którą trudno zepsuć. To ponoć "sprytne ciasto" i faktycznie nie zdarzyło mi się zepsuć go nawet, kiedy zaczynałam uczyć się piec.


Przepis nadaje się pod praktycznie każdy dodatek (owoce świeże, przetworzone, bakalie, ser, mak itd.). Przy wyborze śliwek ważne jest by podzielone śliwki kłaść skórką do dołu. Wtedy ciasto nie nasiąknie ich sokiem.

Składniki:
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 szkl. cukru 
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- dodatki (np. śliwki)

Mąki i proszek wymieszać razem i przesiać. Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Przestudzony wlać do zwykłego cukru i powoli zmiksować mikserem wbijając po jednym jajku. Dodawać powoli łyżką przesiane mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wylać ją na blaszkę. Na wierzch wyłożyć dodatki. Śliwki posypać cukrem waniliowym. 

Piec ok. 45 min. w 200 st. C. Aby sprawdzić czy już się upiekło warto nakłuć je patyczkiem od szaszłyków między śliwkami.


 Polecam: to proste ciasto, bez ważenia produktów i przede wszystkim jest smaczne. Dobrze smakuje ze świeżymi winogronami, brzoskwiniami, nektarynkami, śliwkami, jabłkami itd. Zdjęcia tylko w blaszce, bo moje ciasto nadal nie ostygło :).


Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :) fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Przepis faktycznie jest nieskomplikowany.

      Usuń
  2. Fajne śliwki, mi się na drożdżowym zawsze rozłażą.
    Trzeba będzie kiedyś spróbować, bo wygląda na takie najprostsze ciasto ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie jest. Wszystko się robi "na oko" a i tak wychodzi. Miałam miękkie śliwki, ale pozostały zwarte.

      Usuń
  3. uwielbiam takie ciasta, ja daję na wierzch jeszcze kruszonkę i wygląda na drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomyślałam o kruszonce, a faktycznie pasowałaby do tego ciasta.

      Usuń
  4. Wygląda smacznie, muszę upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smaka mi narobiłaś. jestem totalnym antytalenciem kulinarnym i za co się nie wezmę to sknocę. Na razie jednak opanowałam ciasta z proszku...te mi wychodzą. Myślę czy nie zrobić kiedyś prawdziwego w końcu. Twój przepis mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Prawdziwe" wcale nie są trudniejsze :)

      Usuń
  7. ojej ! masakra, co mi narobilas smaka. :) Wyglada przepysznie ;)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy ;).

      Usuń

Miło mi, kiedy czytam Wasze komentarze i bardzo Wam za nie dziękuję! :)
Proszę, abyście nie zostawiały reklamowych linków. Znajdę Wasze blogi, dzięki linkom podanych w Waszych profilach. Niechciane komentarze będą usuwane. Komentarze "obserwacja za obserwację" będą usuwane